Broken Wood http://www.brokenwood.com.au
$110-140 (Oct2012)
- Category ; Still wine
- Type of wine ; Red / Dry
- Varietal ; Shiraz
- Region ; Hunter Valley NSW, Australia
- Producer ; Brokenwood
- Alcohol Percentage ; 13.5%
- Vintage ; 2009
- Production method ; Four-day cold soak, five-day ferment with hand plunging two times per day in small two-tonne fermenters, then run off to oak. The wine underwent malolactic fermentation in barrels – 80% French and 20% American, with about 80% new.
- Tasting note ; Excellent mid to deep colour with bright purple tints on the rim. Strong lifted fruit aromas of red cherry and sweet earth. As a young wine the oak (nearly all French) is up front with briar-like bramble characters and vanillin sweetness. The Hunter savouriness continues on the palate. Lively red fruit characters supported by fine grained tannins from both the fruit and oak.
- Drinking window ; Drink between 2012 and 2016
- Serving suggestion ; Osso bucco & oven roasted goat.
- Serving temperature ; 18ºC
Awards
- Decanter World Wine Awards (2012) Gold
Retail (Vintage may vary)
- Dan Murphy's (Australia)
- Wine Selectors (Australia)
- Vintage Direct (Australia)
<日本語>
- 色・味わい ; 赤・辛重口
- 品種 ;シラーズ
- 生産国・地域 ; ハンターヴァレー NSW、オーストラリア
- 生産者 ;ブロークンウッド
- アルコール ; 13.5%
- ワイン名(生産年) ; ブロークンウッド グレイヴヤード シラーズ(2009)
- テイスティング ; やや深みのある、明るい紫の色あい。強くたちのぼるレッドチェリーと甘い土の香り。若いワインのようにフレンチオーク樽香が木いちごやバニラの甘さと共に感じられる。きめ細かなタンニンがいきいきとした赤果実の風味を引き立てている。
- 飲み頃/温度 ; 2012-2016頃 / 18ºC